9 oktober 2012

Time flies...

Oj, det har tydligen blivit någon dag sen senaste blogginlägget. Har t.o.m. hunnit provköra mina gångstavar sen dess. Visserligen med den påföljden att jag blev lite invalidiserad i högra höften, men efter ett par dagars klinkande gick det redan bättre.

Ikväll har jag i kimppa med tre klasskompisar gjort ett grupparbete som handlar om hur man bemöter en medvetslös patient inom första vården (ensihoidon porrastettu järjestelmä, eller någo ditåt...). Lite komiskt att lära sig en massa här på finska som jag sedan inte klarar av att översätta till svenska... Nå hur som helst så spårade det ut lite emellanåt och vi försökte lägga näsmagsond med hjälp av defibrillatorn, endast i teorin dock. Grejen var alltså den att i samma ögonblick som man ger elchocken så pillar man sonden på plats.

Har intressanta ämnen på gång i skolan. Anatomi och fysiologi, som jag alltid gillat, men som tyvärr nog gått lite för djupt då vi t.o.m. varit nere på cellnivå. Lite överkurs alltså. Vi har även haft lite brandfysik och fått ta del av några experiment i kemilabbet. Visste ni att kakao kan antändas? Sen har vi lärt oss vad brandbilarnas beteckningar betyder samt hur bilarna ser ut. Sistnämnda var verkligen spännande och för mig helt unikt ;)! Inte för det, här finns det bilar joka lähtöön, inte bara vanliga släckningsbilar och faktiskt så finns det flera bilar att välja på än 11, 13, 16 osv. Har även ett mindre behagligt ämne på gång som heter Hallinto-oppi. Kan inte ens översätta det just nu och än mindre orkar jag förstå ämnet. Då det gäller lagar etc. så är det definitivt lättare att lära sig det på eget modersmål.

Vi hade andra provet i förra veckan i Ammatilliset perusvalmiudet, som ju direkt har med vårt yrke att göra. Borde ha gått riktigt bra, men slutliga resultatet vet jag då provet returneras måndagen efter höstlovet.

What else? Tre skoldagar kvar denna vecka och sen blir det en vecka höstlov. Det ska bli riktigt skönt även om jag inte ännu heller haft några problem att varje söndag ta mig till Kuopio. Efter höstlovet har vi bara 8 skolveckor kvar så är denna termin slut. Snabbt går det undan!

Jag måste ju åter dela med mig av mina bedrifter också och tipsa er om sådant man bör undvika. Då jag nu på kvällen kom tillbaka till skolan så talade jag i telefon tillika som jag traskade uppför trapporna till vad jag trodde var vår våning. I själva verket vek jag av från trapporna redan på andra våningen och började gå mot vår lägenhet. Gick säkert förbi ca 5-6 innan jag fattade att jag var på fel våning. Funderade nog varför det inget stod på brevinkasten... På vår våning hittar man nämligen "Taalasmaa", "Mervi ja Matti Nykänen" samt på vår dörr "Sulo VPK Vilén". Vände på klacken och tassade tillbaka till trappuppgången, gick en trappa upp och kom rätt. Summerar detta med att man inte ska prata i telefon tillika som man tar sig hemåt. På detta vis kan man även undvika att behöva känna sig måttligt dum!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar